Институциите в Шуменско са готови за лятото - Телевизия Шумен

Набелязаха мерки за недопускане възникването на пожари и нанасяне на щети на земеделската продукция в област Шумен. Извършени са масови проверки както в горските територии, така и по язовирите.
Институциите в област Шумен са подготвени за работа през летните месеци. До момента са проверени речните корита, язовирите и язовирните стени. Това стана ясно по време на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия.
„Във връзка с нивата на язовирите не очакваме да има някакви проблеми, дори и при продължителни валежи, те могат да поемат вълна. Единството, което мога да призова хората, гражданите на Шумен и областта да не предизвикват с необмислени действия пожари, които изискват огромен ресурс за тяхното гасене“, каза проф. Добромир Добрев – областен управител на Шумен.
От пожарната призовават гражданите да са изключително внимателни при приготвянето на зимнина и при палене на огън на открито.
„Да внимават при тютюнопушене, да не се изхвърлят фасове при пътуване или безразборно в природата и най-вече, ако забележат някъде, да не се притесняват да сигнализират на 112 за евентуално възникнал пожар, за да може колкото по-бързо реагираме, толкова по-голям е шансът да бъде локализиран в началото и да не стане сериозен по мащаб пожар“, обясни гл. инсп. Росен Борисов – РДПБЗН – Шумен.
Сред основните причини за възникването на инциденти си остават високите температури и човешка небрежност. Пожароопасният сезон продължава до 31 октомври.

Риск от пожари

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *