Изложба, посветена на Васил Левски - Телевизия Шумен

Изложба, посветена на Васил Левски, ще ще бъде открита на 17 юли от 10 часа в Регионалната библиотека в Шумен. Тя носи името „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“ и е създадена по повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски от Държавен архив – Варна и Радио Варна.

Заглавието на изложбата е вдъхновено от цитат от писмо на Апостола до Христо Иванов – Големия от 4 август 1872 г, като експозицията се състои от 10 табла. Сред документите ще можете да видите снимки на Васил Левски, Данаил Попов и Иван Драсов с кратки биографични данни;  писма от кореспонденцията между Драсов и Попов, съратници и приятели на Левски, разменени в периода между 2 и 14 декември 1872 г., близо месец преди залавянето на Апостола, и между 15 и 27 май 1873 г., свързани със събитията в Къкрина. Оригиналите на писмата са част от фонда на Иван Драсов, съхраняван в Държавен архив – Варна, сред документите е и оригинална снимка на Левски, съхранявана в Държавен архив – Смолян като част от архивния фонд на Илия Белковски – съратник на Апостола.

Интересно за изложбата е, че таблата са придружени с Кю Ар (QR) код, препращащ до звуков файл с подбран цитат от писмото.

Откриването на изложбата ще бъде на 17 юли 2024 г. от 10.00 ч. в изложбена зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен. Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *