Връщат делото срещу Жечко Кюркчиев за ново разглеждане - Телевизия Шумен

Делото срещу Жечко Кюркчиев за катастрофата на кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ ще се преразглежда от втората инстанция, Апелативен съд – Варна. Решение за това е взел състав на Върховния касационен съд на 10 юли.
Апелативната инстанция постанови през миналата условно наказание за Кюркчиев от 3 години, с 5-годишен изпитателен срок, а преди това той получи ефективно наказание от Окръжен съд-Шумен от 3 години и 4 месеца. Младият шуменец бе осъден за причиняване на катастрофа заради шофиране с превишена скорост, като при инцидента пострада жена, а живота си загуби 22-годишната Светомира Станчева.
„Когато съдът преценява дали наказанието да бъде изтърпяно ефективно или неговото изпълнение да бъде отложено, той трябва да отчете, както личните качества на дееца, така и конкретната обществена опасност на деянието, тъй като е необходимо диалектически да се съчетаят изискванията на специалната превенция с тези на генералната превенция“, казват върховните магистрати.
Върховният касационен съд е счел, че наложеното от апелативните магистрати условно наказание е несправедливо. „Налице е явна несправедливост по смисъла на чл. 348, ал. 5, т. 2 от НПК, която изисква отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на АС – Варна“, пише в решението.
Висшата инстанция също така твърди в решението си, че неправилно са определени за смекчаващи вината обстоятелствата, отнасящи се до съдействието на Кюркчиев по време на разследването. „Материалите от досъдебното производство сочат, че първоначално Жечко Кюркчиев е бил разпитан в качеството на свидетел, след което същият ден е бил привлечен в качеството на обвиняем, но при разпита си той се е ползвал от правото си да не дава обяснения. Проведени са още два разпита, като при този на 3 октомври 2022 г. той е дал кратки обяснения, които не допринасят съществено за разкриване на обективната истина по делото, а при последващия разпит е заявил, че поддържа предходните си обяснения“ , се казва в решението.
Отхвърлено е и заключението, че лошата организация на кръстовището е причина за катастрофата.
Решението на ВКС не подлежи на обжалване.

Недоволни от условната присъда на Жечко Кюркчиев излизат на протест

Експерти по транспорта с позиция за условната присъда на Жечко Кюркчиев

Прокуратурата протестира условната присъда на Жечко Кюркчиев

Все още търсят проектант за фаталното кръгово

Фаталното кръгово е незаконно

3 години и 4 месеца затвор за Жечко Кюрчкиев

Поискаха 6 години затвор за Жечко Кюркчиев

Жечко Кюркчиев се призна за виновен

Делото за смъртта на Светомира тръгва на 15 май

Делото за Свети влиза в съда

Справедливост за Свети посикаха граждани, по време на протест

Стотици се включиха в шествието в памет на Светомира

Домашен арест за шофьора, причинил катастрофа с жертва

Жена загина при катастрофа в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *