Изсичат засегнатите от гъбен патоген борове на платото - Телевизия Шумен

Санитарна сеч на най-засегнатите от гъбния патоген дървета. Това е единственият вариант да се забави разпространението на заразата в боровата гора на Шуменското плато. В момента между 10 и 15 процента от насажденията от бял и черен бор съхнат заради вредителя. Гората е залесена през миналия век, предимно за да спре свлачищни процеси, но подбраните видове са нетипични за региона. Те не са съобразени нито с надморската височина, нито с климата, който в последните години осезаемо се затопля. Затова дърветата стават уязвими на такива патогени, които няма как да бъдат третирани с химически препарати.
„Единственото, с което, лично мнение като лесовъд с 32 години стаж, е провеждане на някакви санитарни или принудителни сечи като процентът ще бъде минимален – само засегнатите и изсъхналите напълно дървета. Целта е оттук нататък да се появи вече естествената растителност. Тази, която може да бъде и е характерна за нашия регион. Става дума за широколистна растителност“, каза инж. Кирил Вълчев от Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“.
„В резултат на система от лесовъдски мероприятия, които ще продължат може би не по-малко от 30 години и това няма да е забележимо за обикновения човек, тези насаждения в цялата страна, които са създадени на такива нетипични месторастения, постепенно ще бъдат трансформирани от иглолистни насаждения в широколистни насаждения и така ще се реши проблемът“, допълни директорът на Държавното горско стопанство в Шумен инж. Емил Гелов.

Вредители унищожават черния бор на платото

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *