Камера с изкуствен интелект хваща нарушители - Телевизия Шумен

Камера с изкуствен интелект ще следи за нарушители на пътя в Шуменско. Новата система разпознава регистрационни номера и води статистика за всички автомобили, минали през обсега й. С нея мобилните камери, с които шуменската полиция разполага, стават осем.
В летния сезон нарушителите на пътя се увеличават, показва полицейската статистика. В помощ на униформените вече работи и нова мобилна камера за контрол на скоростта. Системата фиксира и снима всеки автомобил, разпознава и изготвя справка за тези, които са преминали през обсега й с превишена скорост.
„Самата камера е италианско производство. Има вграден изкуствен интелект вътре, което ще рече, че засича, снима и разпознава номерата на автомобилите. Самата камера фиксира автомобила от около 100-150 метра. Започва да го следи и в момента, в който установи, че автомобилът извършва нарушение, му прави снимка и го фиксира като нарушение за скорост“, обясни инспектор Йордан Жеков от „Пътна полиция“ – Шумен.
Камерата заснема всички автомобили в обсега си, независимо колко са на брой и регистрира всички нарушения. Може да работи и през нощта.
„Една от основните причини за настъпване на тежки ПТП е високата скорост. Затова МВР ще работи колкото се повече и по-усилено с техническите средства за скорост, за да се намалят тежките пътнотранспортни произшествия“, допълни за превенцията на пътните нарушения инспектор Йордан Жеков.
За цялата минала година установените превишения на скоростта са били около 47 000. От началото на тази са малко под 9 000, но се очаква броят да се повиши значително в отпускарския сезон.

Две нови полицейски камери ще следят за нарушители на пътя

Полицията в Шумен с нови патрулки

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *