Демонстрираха как работи полевият наркотест - Телевизия Шумен

Криминалисти показаха как се работи с полевите наркотестове, които определят вида на дрогата. Демонстрацията беше част от акция, посветена на Международния ден за борба със злоупотребата и с незаконния трафик на наркотици.
С проверки за пияни и дрогирани шофьори започна акцията срещу употребата на наркотици в Шумен. 21-годишният Станислав беше един от първите тествани днес за алкохол и забранени субстанции.
„Шофьор съм все пак и не съм се притеснявал, в смисъл, не употребявам“, каза младият водач след като беше тестван.
Ако Станислав беше дал положителен за наркотици тест, щеше да бъде обискиран и той, и автомобилът му. Намерената дрога подлежи на полеви тест, който да установи какъв вид е.
В Шумен основно се намира канабис, метамфетамин, амфетамин и кокаин, обясни инспектор Валентин Вълчев от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“.
„Също така има и синтетичен канабиноид. Това е така нареченият „чай за пушене“. Това е най-вредното, по принцип, чая за пушене“, допълни инспектор Валентин Вълчев.
Според младежи, подрастващите масово не са наясно с последствията от употребата на дрога.
„Смятат, че така ще се харесат повече на хората. Ще живеят по-добър живот, когато ги пробват, защото ще имат малко повече интересни случки, може би това си мислят.Ще бъде готино да се включват в извънкласни дейности, да спортуват повече, да участват в състезания, да получават награди, трофеи, да хвалят България“, изрази мнение Ивайло Георгиев, доброволец към Българския младежки червен кръст.
Кампанията е организирана от Превантивно-информационен център в Шумен, а целта е превенция на употребата на наркотици.
„Тийнеджърите възприемат по един начин, когато се говори от възрастен човек, по друг начин, когато информацията се споделя от връстници за връстници. Именно в тази насока на национално ниво бяха създадени две програми – едната е „Кодово име живот“, а другата е „От връстници, за връстници“. От тази година стартират в шуменските училища“, каза Снежана Петкова от Превантивно-информационен център – Шумен.
В кампанията се включиха Областната дирекция на МВР, Регионална здравна инспекция и Български младежки червен кръст.

Дрогирани и пияни шофьори в празничните дни

Арест за шофьор заради наркотици

Без книжка и с наркотици зад волана

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *