Кметът иска ново отлагане на заема за улиците - Телевизия Шумен
проф. Христо Христов, кмет на Община Шумен

Да бъде отложено отново усвояването на парите от заема за рехабилитацията на уличната мрежа ще трябва да реши на своето редовно заседание на 30 май Общинският съвет в Шумен. Искането на администрацията е заради забавяне на уличните ремонти.
В началото на месец юни изтича срокът на поредното искане на общинската администрация да се забави усвояването на кредита от 16 млн. лв. за улични ремонти в града и селата. Сега се иска ново удължаване, а причините за това обяви кметът проф. Христо Христов пред общинските съветници от Постоянната комисия по икономическа политика.
„Причината е, че ВиК инфраструктурата не е изправна“, каза проф. Христо Христов, кмет на Община Шумен.
За това не се ремонтират улиците „Ален мак“, „Университетска“, „Дедеагач“, „Лозенград“ и „Ришки проход“. Наложило се да се търси финансиране от държавния бюджет, одобрено е и се чака превода на средствата. Избрани са и изпълнителите на обектите. Но има и друг проблем с някои от тези улици.
„Примерно за „Университетска“ е канализацията. В момента все още сме в гаранционния период. Водим усилени действия към доказване за некачествено изпълнение. Викаме фирми да заснемат какво е действително състоянието на канализацията, който срока изтича на 1-ви юни, да подадем всички необходими документи за искане на обезщетение по гаранцията“, каза проф. Христов.
Четирите фирми от консорциума, които работили по ИСПА, до момента не отговаряли на поканите на администрацията. А иначе лихви по банковия заем не се плащат, тъй като реално не е усвоен. Уличните ремонти в селата вървят по график и са на приключване. Уверението на изпълнителите, е че ще завършат преди срока – 10-ти юли.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *