Кметът отчете 200 дни управление - Телевизия Шумен
христо христов кмет

Допълнителни 69 милиона лева външно финансиране са привлечени към бюджета на Община Шумен за изминалите 6 месеца. Това съобщи кметът проф. Христо Христов на пресконференция по повод 200 дни управление на екипа му. След около месец, в средата на юли, ще бъдат представени и новите попълнения в общинското ръководство – зам.-кметът по образование и култура и зам.-кметът, който ще ръководи новосъздаденото звено „Европейски политики, екология и туризъм“.
Кметът на Шумен проф. Христо Христов и екипът му отчетоха първите шест месеца от мандата си – какво е свършено и на какви проекти е сложено начало. Една от основните цели на общинското ръководство е да привлича външно финансиране за да изпълнява заложеното в управленската програма.
„Да не разчитаме само на бюджета, държавния, който ни е осигурен, а допълнително да търсим външно финансиране, което да стигне до удвояването на този бюджет. За момента имаме подсигурени допълнително 69 милиона лева по сключени договори“, каза проф. Христо Христов.
Така общинският бюджет е увеличен на над 250 милиона лева.
„Сключени са 12 договора за финансиране по плана за възстановяване и устойчивост и по програми и проекти на Европейския съюз, с което бюджетът на Община Шумен е увеличен за 2024 година и следващите, тъй като тези проекти ще се изпълняват до 2026 година”, каза Десислава Петрова – зам.-кмет по бюджет и финанси.
„Без осигуряване на това финансиране, ние няма как да изпълним именно тази заветна цел, Шумен след 4 години да е друг, да е един привлекателен град. Всички го говорим, но нека да го подкрепим с реални резултати“, каза проф. Христо Христов.
Финансово Общината е стабилна, с висока събираемост на приходите и добро изпълнение на бюджета. Продължава работата по Наредбата, по която ще се изчислява такса битови отпадъци. Законовото изискване е новите правила да влязат в сила от началото на 2025 година.

Удължиха проекта „Грижа в дома“

Кметът иска ново отлагане на заема за улиците

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *