Комплекс „Авшарян“ посреща туристи през новия сезон - Телевизия Шумен

Комплекс „Авшарян“ отвори врати за посетители в началото на активния туристически сезон. Експозицията „Градски бит – края на XIX – 30-те години на ХХ век“ представя автентичната подредба на домовете на заможните шуменски фамилии и е сред най-посещаваните обекти.
Разположен в началото на Арменската махала, комплекс „Авшарян“ е истински архитектурен шедьовър от епохата на Възраждането. Триетажна къща в града, собственост на Ованес Авшарян, производител и търговец на килими, съхранява великолепието на някогашния градски елит.
Това, което е интересно, идейният проект беше направен така, да се покаже една трапезария на шуменско семейство, гостна стая, съответно работният кабинет на Ованес Авшарян, за да се подчертае на кого е била къщата, и една спалня – нещо, което е характерно за всеки един шуменски дом. Наистина е автентична, не е измислена, всичко е в оригинал, всичко е направено по описание на съвременници, които са били през тази епоха“, каза уредникът Бета Хараланова.
Виенска мебел с изящни декорации, сребърни прибори, сервизи от фин порцелан, са част от красивия интериор на стаите. Повечето мебели заможните шуменци поръчвали от чужбина по каталог.
„Искам да обърна внимание на един изключително красив полилей, които е бил притежание на един богат шуменец – търговецът Янко Симеонов. Самият полилей, в самото начало се използва с газ. Малко хора могат да си го позволят това нещо, но когато навлиза електричеството в дома на хората, все пак на по-богатите семейства, този полилей е превърнат в електрически и днес той свети с малка лампичка като електрически полилей“, разказа за един от ценните експонати Бета Хараланова.
Богатата етнографската експозиция в дома на известния шуменски търговец на килими е изцяло от фондовете на Регионалния исторически музей. Комплекс „Авшарян“ посреща посетители в дните от вторник до събота, включително. Работното време е от 9:00 до 18:00 часа.

Шуменският музей отчита ръст на посетителите

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *