Концерт „Настояще и бъдеще“ с Роксана Богданова и млади пианисти - Телевизия Шумен

Симфониета – Шумен продължава серията концерти “Настояще и бъдеще” през новия сезон. Идеята на поредицата е да среща на сцената изпълнители от различни поколения. Този четвъртък, 21 септември, на шуменска сцена гостуват пианистката Роксана Богданова и нейните възпитаници Димитър Наков, Диана Гяурова и Борис Дюлгеров. На диригентския пулт застава Калина Василева. Концертът в зала “Проф. Венета Вичева” ще започне от 19:05 часа. В програмата са включени творби на Бетовен, Менделсон и Шостакович.


Роксана Богданова е родена в Шумен. Произхожда от шуменските родове на Димитър Тюлев, общественик, музикален деец, диригент и композитор, изследовател на „Болгарский роспев” и Богдан Ганев, основател на тютюневата фабрика в града, вписан в „Златна книга на дарителството в шуменския край”(Лечев Д., 1998 г.), с дарение парцел за училище и училище, носещо неговото име до 1956г.
Първите уроци по пиано пианистката получава от майка си, клавирната педагожка Теодора Богданова. Последователно учи в НУИ „Добри Христов” Варна и НМУ „Л.Пипков” София, където завършва средно образование с пълно отличие. Придобива магистърска степен по пиано и камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров” София в класовете на проф. Мара Петкова и проф. Владимир Аврамов. Специализира клавирна интерпретация и методика на обучението по пиано в музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща. Лауреат е на международния конкурс „Еttore Pozzoli” Милано и носител на I награда от конкурса „Св.Обретенов”.
Посещава курсовете по интерпретация във Ваймар, Германия и „Бела Барток” в Унгария, където е приета в класа на големия унгарски пианист Георг Шандор. Пианистката има доскорошна активна концертна дейност, с ярък стил и сценична палитра, с афинитет към изкуството на ХХ и ХХІ век и българската музика. Тя е дългогодишен преподавател по пиано в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” Пловдив. През 2013 г. получава академичната награда „Меден чан” за цялостна педагогическа и изпълнителска дейност. Община Пловдив й присъжда наградата „Пловдив `94”. Като изпълнител се изявява солово, с оркестър и в, камерни формации. Участвува в международните фестивали в град Бордо(Франция), Софийски музикални седмици, „Катя Попова” Плевен, Варненско лято, Аполония, ppIANISSIMO 2005, Зимни музикални вечери Русе, Нова българска музика, Пловдивски камерен фестивал, „Софийско лято” и др. Осъществява концертни изяви в Италия, Франция, Полша, Норвегия, Русия, Турция и Испания. Член е на жури в национални и международни конкурси. Провежда майсторски класове в Музикална академия „К. Липински” Вроцлав, Тракийски университет гр. Одрин (Турция), в консерваториите „Тартини” в Триест и „Ф.А. Бонпорти” в Тренто Италия. През 2006 год. „Orange Factory” София, издава соловия диск на Роксана Богданова с музика на Иван Спасов. Нейни изпълнения са включени в дискография със солова и камерна музика.

Симфониета – Шумен започва новия сезон със завладяваща клавирна трилогия

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *