Мисията на медиаторите в училище - Телевизия Шумен
Мисията на медиаторите в училище

Включването на образователни медиатори в училищата е стъпка напред в решаването на проблема с отпадащите ученици. Тяхната роля в образователния процес вече е оценена и от държавата. За първи път медиаторите са включени в Колективния трудов договор и дейността им е регламентирана финансово.
Ангел Ангелов е медиатор в гимназията по селско стопанство повече от 4 години. На работата с учениците посвещава цялото си време. Стреми се да помага на изоставащите и да мотивира талантливите.
”Медиаторът работи с ученици и родители от уязвими групи, независимо от етноса. Не е лесно, защото някои родители са изградили около себе си едни невидими стени и трудно пробиваш, но когато се отнасяш добре с едно дете, те виждат, че ти си добронамерен”, каза Ангел Ангелов.
Хората като Ангел са така важната връзка между училището и семействата на деца от уязвими групи. Те са ключов елемент в усилията за връщане и задържане на децата в клас.
”Много ни помага и при реализирането на план-приема, защото представянето, освен в училищата, традиция за нашата гимназия е да се представяме пред родителите на място, да си представим професиите, специалностите, това което предлагаме като социални придобивки. Неоценима е помощта на поне нашия образователен медиатор”, каза Живко Желязков – директор на ПГССХТ-Шумен.
Ангел Ангелов е двигател и на много инициативи. Създаден е клуб по изкуствата, по проекти са купени музикални инструменти и носии, а в момента тече и ремонт на библиотеката. Насърчава и децата със заложби да се развиват.
”Той показа на нас и на мои съученици, и на други, че може да бъде приятел с нас и можем да разчитаме на него, когато имаме нужда”, каза Пламен Грешков – ученик в X клас.
”За да може да ни помогне по някакъв начин, да ни разбира, ако има някакви проблеми, например. Защото, знаете, трябва си някой да ни разбира”, изтъкна Галина Василева – ученичка в XI клас.
”Помага ни както за ученето, така и за по-напред, дори за в бъдеще като студенти”, каза Глория Георгиева – ученичка в XII клас.
През настоящата учебна година в училищата в страната са назначени близо 1200 медиатори.

Здравни медиатори обучени за туберкулоза

Награда за ромски медиатор

Сурвакари при кмета по случай Василица

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *