Ръст на заболеваемостта от грип - Телевизия Шумен

Осезаем ръст на заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции. От здравната инспекция в Шумен отчитат 130 регистрирани случая за изминалата седмица, при 82 в първата седмица на януари.
С близо 60 процента е увеличението на случаите на остри респираторни заболявания и грип на седмична база. Според справка на Регионалната здравна инспекция – Шумен, за изминалата седмица са регистрирани 130 случая, при 82 през първата седмица на януари. В аптеките обаче не се забелязва повишено търсене на противогрипни препарати, споделя фармацевтът Алпер Осман.
“Търсенето е такова, каквото беше и преди това, не бих казал, че има ръст, ние сме в малко населено място. Препаратите си вървят стандартните – прахове за настинка, антибиотици, ако са им изписали, противовъзпалителни, противогрипни, те си вървят целогодишно”, обобщи магистър-фармацевтът Алпер Осман.
Според фармацевти, дефицит на лекарства винаги е имало.
“Дефицит има още от 1988-ма, аз като започнах по аптеките, дефицитът, той си продължава, но пък за това сме фармацевтите, няма незаменими медикаменти, химията е една и съща”, посочи още Алпер Осман.
Работещите в здравната система съветват да не си поставяме сами диагноза, а при нужда да търсим лекарска помощ.

Скрининг за грипа

Лек спад на болните от грип

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *