Наближава срокът за патентните декларации - Телевизия Шумен

Наближава крайният срок за подаване на патентните декларации. Със законовите промени, приети в края на миналата година, с патентен данък вече се облагат и малките заведения.
От началото на тази година малките заведения за хранене и развлечения попадат в обхвата на тези, които подлежат на облагане с патент. За да плащат патентен данък, ресторантьорите трябва да отговарят на две условия.
”Едното е нетният им оборот да е до 100 000 лева през предходната календарна година и да не са регистрирани по Закона за данък върху добавена стойност. Това им дава право да подадат декларация по Закон за метни данъци и такси и да бъдат обложени с патентен данък. Патентният данък се определя с решение на Общинския съвет”, каза Десислава Петрова – зам.- кмет по бюджет и финанси.
Търговците и занаятчиите, които плащат патентен данък, имат срок до 31 януари да подадат декларациите си в Центъра за административно обслужване или онлайн през сайта на Общината. Ако платят в същия срок и пълния размер на данъка, ползват 5-процентна отстъпка.
”След този срок за 5-процентната отстъпка – 31 януари, патентният данък може да бъде платен на 4 равни вноски – съответно до 31 януари, до 30 април, 31 юли и 31 октомври”, каза Ивелина Щерева – началник отдел „Местни данъци и ТБО”.
От понеделник стартира и кампанията за плащане на местните данъци и такси в община Шумен. Налогът върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъкът върху превозните средства се събират на две вноски – до 30 юни и до 31 октомври. Хората, платили пълния размер на дължимите данъци до 30 април, получават 5 процента отстъпка.

От понеделник стартира данъчната кампания в община Шумен

Изпращат по имейл размера на дължимите данъци и такси

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *