Наградиха победителите в Международния културен форум “Велики Преслав-история на цял един народ” - Телевизия Шумен

Наградиха победителите в творческата надпревара “Велики Преслав – история на цял един народ”. Тази година в Международния културен форум, чиято цел е да популяризира богатото културно-историческо наследство на страната, участваха 400 деца и ученици от България и чужбина. Призовете в най-малката възрастова група връчи лично вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието.
“Изключително горда съм за това, че няколко години подред ми поверихте да бъда патрон на този невероятен международен форум, защото в него участват преди всичко нашите наследници, нашите деца. Сега, повече от всякога, в този век имаме нужда от това да бъдем българи, да знаем своята идентичност, да имаме своето самосъзнание, да възпитаваме в родолюбие, да възпитаваме в името на България”, обърна се към участници, организатори и гости вицепрезидентът Илияна Йотова. Приветствие от името на домакините поднесе кметът на община Велики Преслав инж. Янко Йорданов. Той припомни, че тази година се честват 1130 години от обявяването на Преслав за столица. “Не са много градовете, които са оставили такава трайна следа в националната ни история. С гордост можем да заявим, че тази цел вече има здрави корени”, каза в словото си кметът на Велики Преслав.
Освен призовете за първо, второ и трето място, бяха връчени специални награди, както и поощрения. Част от отличените художествени творби украсиха пространството край Златната църква, а талантливи певци и рецитатори поднесоха музикално-поетична програма. Събитието уважиха областният управител на Шумен проф. Христо Христов, заместник областният управител Христо Павлов, председателят на Общинския съвет във Велики Преслав Анелия Асенова, много творци, културни деятели и общественици.
Организаторите на форума – Община Велики Преслав, Археологически музей „Велики Преслав“, Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и Сдружение „Международен културен форум Велики Преслав – история на цял един народ“ пожелаха в следващите издания да се включат повече деца и ученици, които със силата на своето творчество да бъдат посланици на българската култура и духовност.

Награждават победителите в конкурса „Велики Преслав – история на цял един народ“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *