Недоволство по програмата за саниране - Телевизия Шумен
Недоволство по програмата за саниране

Недоволство и в Шумен заради класирането на жилищните сгради, които ще бъдат сканирани по националната програма за енергийна ефективност. 11 са блоковете в Шумен, които не са одобрени за финансиране и са включени в резервния списък. Светлозар Савов е домоуправител на вход на една от неодобрените сгради в Шумен, на улица „Марица“. Казва, че е разочарован от резултата.
”Блокът е с 5 входа, с доста голяма разгърната застроена площ от порядъка на между 9 и 10 000 кв. метра и има 120 апартамента и намирайки се на централно място, и поради тези обстоятелства, както казах, че имаме доста голям шанс да бъдем класирани и за това за мен беше изненада, че имаме доста нисък брой точки, те са 105”, обясни Светлозар Савов.
Според живеещите в неодобрените сгради има диспропорции между предварително определения лимит от средства за Шумен и одобрените проекти.
”Лимитите бяха за нас нещото, което ни обнадеждаваше. Сега, в този случай, както е орязан лимитът, останахме на сухо, хората не смеем да ги погледнем в очите, защото всеки се е надявал”, каза Цветанка Петрова.
11 са блоковете в резервния списък за Шумен, а одобрените за безплатно саниране са 20. Определеният в началото на програмата финансов ресурс за област Шумен от 30 млн. лева е бил таван, с цел да не се допуска концентрация на реализирани проекти само в някои общини.
”Ясно беше от самото начало, че ще има и неодобрени, в интерес на истината ние сме доволни от резултата за община Шумен, тъй като от 32 подадени проектни предложение имаме одобрени 20, това е над 60%”, обясни Ирена Стефанова – експерт в ОИЦ-Шумен.
За вече одобрените сгради предстоят процедури по избор на изпълнител. Ако сградите от резервния списък не получат финансиране – за тях остава възможността за кандидатстване по втория етап от програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, което обаче изисква 20% съфинансиране от страна на собствениците.

Санират 32 блока в Шумен

Стартира втори етап на програмата за саниране

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *