Нов проект срещу насилието в училищата - Телевизия Шумен

Шуменски училища ще вземат участие в нов проект срещу агресията в учебните заведения. Сред партньорите на проекта са Институтът по социални дейности и практики и „Асоциация Родители“.
Стартира двугодишен проект срещу насилието – „Да предизвикаме социалните норми, за да намалим насилието в училище“. Сред участниците в проекта са и учениците от СУ “Сава Доброплодни”. Осмокласничката Алейна Реджебова е сред децата, виждали агресия в клас.
От миналия ми клас двама съученици имаха спречквания и се стигна дотам – да се сбият. Единият от тях ритна другия в ребрата. Учителят и всички отидоха при момчето и го заведоха при децата”, разказа осмокласничката.
Сред идеите на проекта е децата да научат механизми за справяне с непредвидени ситуации.
“Бих се обърнал към някой приятел, родител, дори учител за подкрепа, за съвети и за идеи. Първо бих се опитал сам да се справя с проблема, всъщност”, каза Димитър Стойков, ученик в Средно училище “Сава Доброплодни”.


Сред целите на новия двугодишен проект са да се променят социалните стереотипи, които допринасят за тормоза в училище.
“Всъщност целевата група на този проект ще бъдат младежи от 13 до 18 години. В нашето училище вече стартираха тези дейности. Предстои обучението на фасилитатори през октомври и ноември, а през януари и февруари предстои да се обучат наши колеги, тъй като в този проект ще бъдат включени и учители, и родители”, каза Бистра Тодорова, педагогически съветник в СУ “Сава Доброплодни”.
Всяко шесто българско дете е било подложено на физически тормоз в училище, а над една трета от учениците у нас са преживели унижение или обиди в клас. Причините за това са редица фактори, които често се пропускат.
“Изключително забързаното ни ежедневие, понякога невъзможността на родителите да обърнат достатъчно внимание, на пръв поглед на минимални проблеми, с които се сблъскват децата. Ние трябва да разбираме техния свят. Те какво изпитват, как го изпитват и да бъдем максимално настроени с емпатия към тях”, коментира училищният психолог Михаела Тончева.
Емоционалното насилие е най-често срещаният вид сред децата и младежите, последвано от физическо, сексуално насилие и пренебрегване, показва още проучването.

Нарастват случаите на агресия в детска възраст

Подрастващи обсъдиха темата за агресията

Деца с грамоти за участие в инициативата „Не на агресията! Нека бъдем по-добри!“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *