Областният управител на Шумен се срещна с делегация от украинското село Кулевча - Телевизия Шумен

Областният управител на област Шумен проф. Добромир Добрев проведе среща с делегация от украинското село Кулевча, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Гостите, които са представители на кметството и училището в село Кулевча, в края на миналата седмица участваха в честване по повод 195 години от битката край село Кюлевча. На срещата в Областна администрация Шумен присъстваха заместник-областният управител Тиджел Заид и кметът на село Кюлевча Веселин Тодоров.
Областният управител проф. Добромир Добрев поздрави гостите и кмета на Кюлевча за добрите отношения, които се поддържат между двете села в продължение на много години и пожела да продължат усилията за укрепване на връзките с нашите сънародници в Украйна и конкретно с българската общност в Одеска област .„Над 300 000 етнически българи живеят в Украйна и това предполага тези добри отношения да се развият и в областта на икономиката във връзка с нуждата от квалифицирани кадри на пазара на труда и възможността те да получат добри възможности за работа тук“ заяви областният управител.
През 2022 година са били обявени хиляда места за студенти от Украйна от български произход със стипендии и възможност за получаване на безплатно образование. В тази посока проф. Добромир Добрев акцентира на необходимостта от по-активни контакти с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ за популяризиране на предлаганите специалности сред българската общност в Украйна. На срещата бяха обсъдени и възможностите за засилване на културните връзки и гостувания на състави и ученически групи от Одеска област за участие в различни културни форуми и фестивали.

 

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *