Община Смядово инвестира в обновяването на ВиК мрежата в селата - Телевизия Шумен

Община Смядово ще инвестира в подмяната на водопроводи във всички села. Целта е да се намалят загубите по мрежата, както и честите аварии, заради които населените места често са на режим.
270 хиляди лева от бюджета ще отдели община Смядово, за да се подготвят проекти за поетапната подмяна на старите водопроводи в селата.
“Там основно е проблемът, особено в тези, които са с гравитачна вода. Ние сменихме през миналата година в две населени места. Оказа се, наистина че резултатите са много добри, така че ще наблегна на това и ще търся финансиране от различни места за цялостна смяна на водопроводите. Това мисля, че е проблем номер едно при решаване на недостига на вода за следващите години, а той ще става все по-осезаем”, каза кметът на Смядово Иванка Петрова.
За да се реши проблемът с недостига на вода, който е особено остър в летните месеци, Община Смядово и ВиК-дружеството проучват и възможностите за включване на алтернативни водоизточници.
“Откриха някаква възможност, но оттам нататък вече са по-големите пари, че тази вода трябва по някакъв начин законно да стигне до самия водопровод. Надям се на помощта от ВиК. Да видим как ще се справим, но мисля че това няма да стане за една година”, посочи още Иванка Петрова.
Обществената поръчка за проектиране на водопроводната мрежа в селата вече е обявена и предстои избор на изпълнител. Инвестициите във водния сектор ще бъдат сред основните задачи през настоящия мандат, каза в заключение кметът на Смядово Иванка Петрова.

Безводие в Риш, Веселиново и Александрово

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *