Обявиха обществена поръчка за саниране на 20 блока в Шумен - Телевизия Шумен

Обявиха поръчките за саниране на 20 жилищни блока и на III Основно училище „Димитър Благоев“ в Шумен. Договорите за финансиране с двете ресорни министерства все още не са подписани, но Община Шумен иска да спести време и да гарантира успешно изпълнение на проекта.
От всички 32 кандидатствали за енергийно обновяване сгради, одобрените към момента са 20. Това нарежда Община Шумен на шесто място в страната по брой включени в проекта жилищни блокове. Те ще бъдат санирани с общо около 22 млн. лева.
„Общината взе като свое решение – нито една фирма да не може да кандидатства и да спечели в процедурата саниране на повече от две сгради. Това е условие, което наложихме, за да дадем възможност на максимален брой наши фирми да участват в това саниране и в същото време, да не зависим от определена фирма, ако допуснем варианта, че тя спечели цялата процедура“, каза кметът на Шумен проф. Христо Христов.
В процедурата са включени разработване на инвестиционен проект, изпълнение на строително-монтажни работи и авторски надзор по време на строителството.
„Одобрените 20 сгради са обособени в 20 позиции в поръчката и участниците в тази поръчка ще кандидатстват за всяка една от позициите, за която имат интерес“, обяви ресорният заместник-кмет по икономическо развитие Николай Колев.
Споразумението за финансиране, което трябва да се подпише с регионалния министър, все още не е факт, заради политическата обстановка в страната. Въпреки това, обществената поръчка е обявена, за да се подсигури спазването на сроковете за изпълнение, както и да се даде възможност на повече фирми да участват. Проблемът засяга и редица други общински проекти.
„Ние сме готови с над 15 искания за сключване на договори, примерно сумарно по член 107 и по другите проекти, по които сме работили. Никой не подписва в момента и това много ни пречи, защото някои проекти са със срок за изпълнение 31 декември, което ще ни попречи на времевия ресурс, който ни остава за усвояването на тези финансови средства. В един момент ще има средства, а няма да имаме време“, подчерта кметът на Шумен.
Под това условие е обявена и обществената поръчка за енергийна ефективност и модернизация на III Основно училище. Там се предвижда топлоизолация, подмяна на врати и прозорци, нова отоплителна инсталация и енергийно ефективно осветление.

Удължават срока за кандидатстване за саниране

Недоволство по програмата за саниране

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *