Семинар срещу фалшивите новини - Телевизия Шумен

Как да разпознаваме истинската информация начините да се предпазваме от фалшивите новини в интернет, бяха тема на семинар организиран от онлайн изданието „Медиапул“ и Община Шумен. Той носи името: „Върни си контрола върху социалните мрежи. Научи се как да разпознаваш истинската информация“.
„България все още не е взела необходимите мерки за да противодейства ефективно на хибридните атаки, включително на държавно ниво“, информираха водещи на семинара. Затова журналистите Мартина Бозукова и Николай Лалов участват в кампанията, за да помогнат на хората да се научат как да различават фалшивите новини, които днес заливат интернет пространството.
„Могат да нарушат наши лични интереси, свързани с нашето здраве, свързано с наши близки хора, свързано с политическите процеси в страната и дори националната сигурност. И затова е важно. Един от примерите например – много често обект на фалшиви новини са интервюта с известни лекари или популярни лица – телевизионни водещи, артисти, които рекламират уж чудодейни лекарства“, обобщи за рисковете, свързани с фалшивите новини, журналистът Мартина Бозукова.
Примерите за фалшиви новини в интернет мрежата са много и затова специалистите съветват да проверяваме не само сайтовете, но и домейните, а и самите информации, ако са верни, няма да са само на едно място.
„Идеята ни е да обхванем различни слоеве от българското общество, различни градове – по-малки, по-големи. Фалшивите новини намират приложение във все по-големи области от живота ни и трябва все по-големи кръгове от българското общество да осъзнава, включително личната си отговорност , за да спре разпространението им в такива пандемични размери, каквито са в България“, каза журналистът Николай Лалов.
Сред присъствалите на семинара беше и директорът на Ученическа спортна школа Людмила Янкова.
„Ние като структура, която работи освен с много деца, имаме добра позиция в обществото и като цяло ние самите имаме страници в социалните мрежи, където разпространяваме нашите мероприятия, и това какво предстои да правим, и това което сме правили. Много е важно нещата да бъдат коректни, да бъдат верни“, заяви Людмила Янкова.
Кампанията, насочена към борба с фалшивите новини, ще премине през цялата страна до края на годината.

Изкуственият интелект навлиза с бързи темпове

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *