Обявиха обществените поръчки за екоуредите - Телевизия Шумен

Четири фирми на конкурентен принцип ще доставят климатиците, които ще заменят старите печки на твърдо гориво. Община Шумен публикува общо 7 обществени поръчки по различните дейности на програмата за подобряване на качеството на въздуха. Срокът за изпълнение е 5 години.
Около 3 900 домакинства в общината ще се възползват от безплатната подмяна на печки на дърва и въглища с климатици, термопомпи и пелетни камини. Стойността на целия проект е близо 36 милиона лева. От тях 31 милиона са за доставка и монтаж на климатици с висок клас на енергоефективност.
“Тук са предвидени 9 500 броя климатици. Също така, на база на предварителните анализи, по тази дейност са предвидени и доставки на термопомпи – 16 броя и котли и камини на пелети или дървесен чипс – 220 бройки”, каза заместник-кметът “Строителство и екология” в Община Шумен арх. Николай Симеонов.
Срокът за кандидатстване по седемте обществени поръчки изтича в края на март. По позицията с най-голям финансов ресурс, общинска администрация ще одобри няколко фирми. Целта е да подсигури изпълнението.
“Ние не можем да поверим изпълнението на най-голямата част от тази поръчка само на една фирма. Затова се предвижда рамково споразумение с участие на четири фирми, които на следващ етап, на база на вътрешна конкуренция между тях, ще се избира конкретен изпълнител. Условията на рамкото споразумение ще бъдат формирани малко по-късно”, уточни арх. Симеонов.
За домакинства, които получават енергийни помощи, са предвидени 90 броя фотоволтаици. При одобрение, кандидатите подписват договор с Община Шумен, че са съгласни с условията по програмата.
“Тоест, те ще допуснат демонтажа на уредите, старите, ще ги предадат на Общината – те трябва да бъдат изведени от домакинствата задължително. Ще допуснат, съответно, екипите, които да монтират новите съоръжения. Ще допускат, в рамките на устойчивост на проекта, проверка от възложителя от Община Шумен”, заяви Живка Атанасова, гл. експерт “Екология” в Община Шумен.
Демонтажът на старите уреди, както и доставката и монтажът на новите, са абсолютно безплатни за домакинствата. По проекта не се поема само изграждането на вътрешни инсталации за термопомпите и камините.

3000 домакинства получават безплатни екоуреди

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *