Организират поход на платото - Телевизия Шумен

Поход до скалния манастир над село Хан Крум организира Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ на 26 май-неделя. Инициативата е по повод 28 май – Ден на парковете в България и във връзка кампанията на Изпълнителната агенция по горите за повишаване на информираността на обществеността по темите за стопанисването на горите и лесовъдската професия,

Походът ще започне от 10 часа, а сборният пункт е Летният информационен център на ДПП „Шуменско плато“, който се намира на паркинга до паметник „Създатели на българската държава“. Преходът е с продължителност около 3 часа с почивките, като служители на Парка ще запознаят присъстващите с историята на скалните манастири по шуменското плато.

По маршрута експертите ще покажат на туристите интересни екземпляри от растителния свят и ще представят извършваните от дейности по опазване и стопанисване на зеленото богатство на парка.

Желаещите да се включат трябва да бъдат с подходящи за туризъм обувки. Не е необходимо предварително записване, походът е безплатен. Маршрутът до скалния манастир над с. Хан Крум е  обозначен със зелено-бяла маркировка.

Според историческите сведения, скалните венци по протежението на цялото плато са обитавани през Средновековието от монаси-исихасти, които грижливо са оформили църкви и килии, а някои от тях са били и изографисани.

Скалните манастири и достъпа до тях са описани в специална книжка, издадена от Дирекцията на ПП „Шуменско плато“.

Нови туристически маршрути в НИАР „Мадара“

Организират туристически поход „От тук започва България“Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *