Осъдиха двама за палеж - Телевизия Шумен

Съдебен състав на Окръжен съд – Шумен призна двама мъже от Шумен за виновни в умишлен палеж и им наложи наказания „Лишаване от свобода“ съответно 5 и 4 години при първоначален общ режим на изтърпяване, след редукция с една трета.

Случаят е отпреди година, когато подсъдимият А.М.А. в периода от 29.07.2023 г. до 09.08.2023 г. включително, в условията на продължавано престъпление в гр. Шумен и още две населени места от областта подбудил и умишлено склонил Д.И.Р. да запали чуждо имущество на значителна стойност – лек автомобил с немска ригстрация, на стойност 64 426 лв., като го мотивирал към извършването на това престъпление чрез заплащане на сумата от 2000 лв. преди деянието и обещание да му плати още 1000 лв., а  след това и улеснил извършването на престъплението чрез даване на разяснения за индивидуалните признаци на автомобила, за обичайното местонахождение на превозното средства и за навиците на ползвателя му, а също и чрез личното отвеждане на извършителя Д.И.Р. до мястото, на което автомобилът обичайно бивал паркиран нощем.

В резултат от склоняването и улесняването извършителят умишлено запалил леката кола, като възникналият пожар представлявал опасност за живота на 5 лица и опасност да се разпростре и върху други имоти на значителна стойност.

От пожара са последвали значителни вреди на обща стойност 131 655.79 лв., които включват унищожени движими вещи – два автомобила, лаптоп и други движими вещи на обща стойност 12 500 лв., намиращи се в жилищна сграда.

Нанесени са и вреди в размер на 38 170 лв. на жилищната сграда и вреди в размер на 10 505 лв., нанесени на селскостопанска постройка.

Съдът уважи 5 граждански иска за нанесени имуществени вреди на обща стойност 62 539.79 лева. Собствениците на двата автомобила, изгорели при пожара, не са предявявали пред съда граждански искове за нанесени имуществени вреди.

С присъдата съдът уважи и 4 граждански иска за неимуществени вреди на обща стойност 120 000 лева.

Всеки от подсъдимите ще трябва да плати по 2467.64 лева разноски по делото, както и по 3623.50 лева, представляващи държавна такса върху уважените граждански искове.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд гр. Варна в петнадесет дневен срок от днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *