Още 4 контейнера за дрехи в Разград - Телевизия Шумен

Още 4 контейнера за стари дрехи и обувки бяха поставени в края на миналата седмица в Разград. С тях местата, където можем да оставим за рециклиране или повторна употреба облекла и текстилни материали, стават 9.

Припомняме, че разделно събиране на битови отпадъци от облекла и текстилни материали на територията на Община Разград се организира от лятото на 2021 г., когато бяха поставени първоначално експериментално 5 контейнера за стари дрехи и обувки. Доставката на съдовете за този вид отпадък, както и събирането на отпадъците поне веднъж седмично, се извършва от „М-ТЕКС Рециклиране на текстил“ООД на база на договор между Община Разград и тази фирма. В зависимост от месеца средното количество стари дрехи и обувки, които се събираха от петте контейнера варира между 1400 и 4000 кг.

Новите четири контейнера са поставени в районите на паркинги, за да има достъп до тях и с автомобил. Ето къде се намират: ул. „Искър“17 (до блок „Еделвайс“, зад бившата книжарница „Гаро“), ул. „Хайдут Сидер“, ул. „Дунав“ и бул. „Априлско въстание“ (до блоковете „Млади семейства“). Обсъжда се място и за още един, десети, контейнер.

Припомняме и местата на първите контейнери: в жк „Орел“ на паркинга до печатница „Разград Полиграф“, на паркинга на Средношколското общежитие в посока площад „Ларго“; на паркинга до Товарната пиаца в района на 16-етажните блокове; на паркинга до Младежкия дом и до Обръщалото в квартал „Водна централа“.

Върху металните контейнери с вместимост 1,8 куб.м. има ясни и подробни надписи какво може да се изхвърля в тях – стари дрехи, обувки, чанти, пердета и хавлии, те трябва да са поставени в добре затворени торби.  Указано е и как точно се изхвърля торбата с текстилни отпадъци.

 

 

Текст и снимка: Пресцентър Община Разград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *