Отбелязаха Деня на пчеларите - Телевизия Шумен
Почит към меда и пчеларите

С празнична програма и дегустация на пресен мед беше отбелязан денят на свети Прокопий, покровител на пчеларите. Тази година отбелязваме 120 години на първото пчеларско дружество в Шумен и 145 години от рождението на неговия вдъхновител иконом Иван Дочев. Климатичните условия през сезона, обаче тревожат пчеларите.
„Неблагоприятна е тази суша в момента, защото започна отделяне на нектар от слънчогледа, която е една от основните паши, но както започна, така и секна. Така че ще се помолим и на свети Прокопий за едни напоителен, кротък дъжд за всички култури“, каза Даниела Челебиева председател на БПС.
Лекция за опрашването на растенията и ролята на пчелите изнесе ботаникът професор Димчо Захариев.
„Пчелите могат да бъдат вписани в категорията на застрашените видове, въпреки че официално това не е направено. С отглеждането само на една култура се осигурява огромни количества паша за кратко време, но след това те не могат да намерят достатъчно храна. Така без дори да се използват пестициди се застрашава тяхното съществуване“, каза професор Димчо Захариев.
През тази година реколтата от акациев мед е много слаба и той ще отсъства от пазара, споделят с тъга пчеларите. Надеждата е другите видове мед да са в по-големи количества.

Почит към меда и пчеларите

Седмица на пчелите и меда във II ОУ “Д-р Петър Берон”

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *