Отчитат спад на инцидентите на пътя - Телевизия Шумен

724 пътно-транспортни произшествия са регистрирани в област Шумен през изминалата година. Те са с 18 по-малко в сравнение с 2021 година, съобщиха от полицията. Спад на пътнотранспортните произшествия се отчита след разпоредените от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев 13 мерки за противодействие на пътния травматизъм. По-малкият брой катастрофи е и благодарение на устойчивата превантивна дейност на областната дирекция, насочена към всички участници в пътното движение.
Отчита се намаление на тежките пътнотранспортни произшествия. През 2022 година са регистрирани 121 тежки с 11 загинали и 137 ранени участници в движението. През 2021 година тежките катастрофи са били 147 със 18 загинали и 177 ранени.
През 2022 година са установени 68 074 нарушения. Най-много от тях са за скорост – 29 039. Интензивните проверки и специализирани полицейски операции в Шуменско за контрол на скоростта във връзка с ограничаване на предпоставките за тежки произшествия са показали, че най-честото превишение на скоростта е межди 21 и 31 км/час над максимално позволеното. Нарушенията в този диапазон са 25 325. Със скорост между 31 и 40 км/час над максимално разрешената са установени 2536 нарушения. Наложени са 881 глоби за шофиране със по-висока между 41 и 50 км/час скорост от максимално допустимата. 297 са водачите, установени да управляват с над 50 км/час от максимално разрешената скорост.
През годината са констатирани 6055 нарушения за неправилно спиране и паркиране. За неспазване на предимство, пътни знаци и маркировка са санкционирани 4342 водачи, за неползване на обезопасителен колан или каска са наложени 1911 глоби. При проверки в областта през годината са установени 434 неправоспособни водачи, 4648 водачи, които са били с нередовни пътни документи и 2549, които са били зад волана на технически неизправно моторно превозно средство.
268 са установените водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. 132 от тях са били с концентрация на алкохол над 1,2 промила, а 136 – под 1, 2 промила. След употреба на наркотични вещества и техни аналози са установени 100 водачи.
Според Закона за движение по пътищата пешеходците също са участници в движението и към тях има разписани редица задължения, като: пресичане само на обозначените за целта места; забрана да прескачат ограничителни пътни съоръжения и да се движат само по тротоара или банкета на пътното платно, ако няма тротоар. В тази връзка са санкционирани 400 пешеходци, установени от пътните полицаи в нарушение на правилата.
През годината временно отнети са 643 свидетелства за управление на моторни превозни средства, прекратена е била регистрацията на 528 пътни превозни средства.
През 2023 година ОДМВР-Шумен ще продължи да прилага мерки за насърчаване на участниците в движението да спазват правилата за пътна безопасност. Униформените призовават водачите да спазват Закона за движение по пътищата, за да продължи добрата тенденция за намаляване на предпоставките за тежки произшествия на територията на областта.

Двама загинаха в тежка катастрофа

77-годишна пострада при катастрофа

Организират учение за действие при катастрофа с цистерна

Жена и дете са в болница след катастрофа

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *