Открит урок за Йосиф Цанков - Телевизия Шумен

Открит урок пред ученици от Средно училище “Сава Доброплодни” изнесе Велислав Стоянов – внук на Йосиф Цанков. Повод е предстоящият концерт на Симфониета – Шумен ”Среща в приказката” с творби на известния композитор.
Велислав Стоянов е тромбонист и е израсъл със спомените и музиката на своя прочут дядо.
“Аз съм роден 1976 година, дядо ми е починал 1971 от инфаркт вкъщи. Затова аз не съм имал възможност да го срещна, срещам го от разказите. Аз реших, че начинът, по който аз мога да се срещна с него, е чрез музиката му. Да, звучи банално, но е вярно”, каза внукът на известният български композитор.Музиката на Йосиф Цанков няма възраст и вълнува вече няколко поколения българи. Легендарни са стари градски песни като “Недей тъгува”, “Страстно обичам жените”, както и тези от 60-те – “Песен моя, обич моя”, “Лунни лъчи”, “Повей, повей ветре”, с която Паша Христова спечели “Златния Орфей”. Те са като учебник и за младите изпълнители.
“Усещането е просто прекрасно. Ние като българи трябва да се гордеем, че той е написал такива песни. Трябва да сме доволни от това”, каза Арзу Мехмед, ученичка в Средно училище “Сава Доброплодни”.
Аранжиментите за концертната програма са на Милен Кукошаров, а концертът “Среща в приказката” е на 27 април, от 19:05 часа, в зала “Професор Венета Вичева”.

Джаз концерт в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *