Кандидатстването за санирането на финален етап - Телевизия Шумен

12 жилищни сгради са подали документи в община Шумен за участие в програмата за енергийна ефективност.
Анелия Стаменова е домоуправител на жилищен блок в кв. „Тракия“. Сградата е стара, панелно строителство и нуждата от цялостно саниране е повече от необходима. Две седмици преди крайния срок – 10 май, за входиране на документите по програмата в общинската администрация, все още има още много работа пред Анелия и съседите й.
„Срокът е изключително кратък, защото първо отнема време да го убедиш, защото те не са доверчиви и не вярват, че това е истина, не вярват, че нещата са такива каквито са. Има 10 000 места, на които трябва да се подписват, отделно трябва да се свикват няколко броя събрания, за да може да ги накарам отново да се подписват, изобщо изключително тежка процедура“, каза Анелия Стаменова – домоуправител.
В Шумен към момента 12 сдружения са подали окомплектовани документи, според изискванията в местната община, очаква се до 10 май, поне още толкова да входират всичко необходимо. А това включва паспортизация на съответната жилищна града и енергийно обследване, които процедури понякога отнемат и повече от месец. Кънчо Кънчев е един от малкото експерти в Шумен, които извършват подобна услуга по програмата за енергийна ефективност, казва че въпреки петте месеца за кандидатстване времето не е напълно достатъчно.

 

„Според мен не са достатъчни, защото фирмите са малко, за да могат в този срок да свършат качествено работата – И то в голям обем? – И то в голям обем и така, както се изисква по наредба“, каза експертът инж. Кънчо Кънчев.
От Регионалното министерство обясниха, че крайният срок за кандидатстване няма как да бъде променян, а за Анелия и съседите й това означава, че в последните дни ще трябва да се надяват, че ще успеят с условията за кандидатстване.
12 са Сдруженията на етажна собственост, подали окомплектована и пълна документация към момента в Община Шумен, а се очакват и още, експертите в администрацията помагат и оказват съдействие при необходимост, за да може максимален брой сгради от Шумен да бъдат санирани.

Приемат документи за санирането

Смядово в готовност за санирането

До 10 май приемат заявления за санирането

Парите за саниране едва ли ще са 30 млн. лева

Засилен интерес към санирането

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *