Първи сме по смъртност от сърдечни заболявания - Телевизия Шумен

Програма за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания в община Шумен предлага кардиологът и общински съветник д-р Валентин Петров.
“Причина за това ми предложение е рязкото нарастване на заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания, огромният брой хора, които посещават кардиологичните клиники. Излизат с коронарни стенози, които изискват лечение, понякога оперативно лечение и са неприятни неща. Човек до някаква степен се инвалидизира след тези процедури”, каза специалистът.
Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в България, а страната ни се нарежда на последните места по профилактика.
“Ние сме на опашката по всички здравни показатели в Европа, на опашката. Очакваема преживяемост на живота. Ако днес се роди един българин, здравната система в България ще му даде 71 години живот. Ако днес се роди в Испания или Швеция, техните здравни системи му дават 83 години живот”, посочи като пример неврологът д-р Ивайло Петров.
“Моята идея е да се изградят комисии, които да ръководят подобна дейност да се осъществи и после да се направят екипите, които да го правят. Едната от целите е да се направят в ежедневната ни дейност, което няма да изисква много средства. Ако сега направим тази профилактика това няма да засегне това поколение, което е болно в момента. Ще заздравим бъдещите поколения, ако подходим сериозно към въпроса”, разясни относно предложението си за профилактична програма кардиологът и общински съветник д-р Валентин Петров.
Предложението си д-р Петров ще внесе за разглеждане от Общинския съвет на сесията в края на април.

29 септември е Световен ден на сърцето

Шуменци се определят като здрави

Лекари преглеждат онлайн

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *