Полезно ли е да се пие пречистена вода ежедневно? - Телевизия Шумен

Полезно ли е да се пие пречистена вода ежедневно?

Според данни на Световната здравна организация липсата на достатъчно количество вода в тялото или лошото ѝ качество е причина за над 80% от различните здравословни проблеми. В последните десетилетия поради консумацията на вода с влошени характеристики са намерили смъртта си повече хора от общия брой на жертвите в двете световни войни.

За огромно съжаление към днешна дата почти не съществува водоизточник, който да е годен за директна консумация. Затова се търсят модерни варианти за получаване на пречистена вода за пиене или за други нужди чрез филтриране.

За най-икономични и ефективни се считат съвременните системи за пречистена вода с обратна осмоза. Има и други опции, сред които да избирате в зависимост от степента на замърсеност на вашата вода и нивото на потребление.

Независимо дали ще се спрете на кана с филтър, самостоятелни филтри или система от висок клас, ежедневният прием на пречистена от различните замърсители вода ще ви хидратира идеално и ще ви донесе редица ползи.

Какви са положителните ефекти от ежедневната консумация на пречистена вода?

Своите питейни нужди от вода много хора задоволяват с бутилирана вода – минерална, трапезна или изворна. Трудно е да се отговори категорично на въпроса дали някоя от тях, или само пречистената е най-добра за пиене. Здравните препоръки са да се редуват видовете вода, за да не пренасища или лишава организмът от един и същи елементи.

Все повече хора обаче залагат на пречистена чрез филтрация вода, тъй като в нея не се съдържат никакви вредни вещества, които може да попаднат например в бутилираната, ако в близост до водоизточника има някакво замърсяване. Освен това самата пластмаса, в която се съхранява течността, влошава нейните характеристики и влияе на свежестта.

От пречистената чрез различни филтри вода са премахнати химикали, бактерии и вируси, отделни соли – например на калция и магнезия и др. Сред останалите ѝ предимства са:

  • Няма неприятен вкус, причиняван често от органични вещества, химически обработки и метални водопроводни инсталации;
  • Хидратира по-добре поради по-бързото достигане чрез кръвта до всяка клетка;
  • Подобрява цялостната обмяна на веществата;
  • Притежава антиоксидантни свойства благодарение на намалените нива на окисление;

За да се възползвате от предимствата на пречистената вода, най-изгодно и ефективно е монтирането на система за обработка на вода в целия дом. Но и всеки друг вариант за пречистване би ви осигурил вода за питейни нужди с много по-добро качество от чешмяната.

От колко вода на ден се нуждаем?

Пречистената вода ще окаже своите положителни ефекти най-вече тогава, когато се придържаме към препоръчителния ѝ дневен прием.

Първото, което трябва да знаете е, че мозъкът сигнализира за жажда, когато вече сте дехидратирани. Затова е добре да си създадете навик да пиете вода и без да изпитвате физическа нужда. Освен това е желателно да изчислите от колко течности има нужда тялото ви, за да не прекалите и да натоварите бъбреците.

Има широко разпространено правило, че трябва да се приемат 2 л вода на ден. Това обаче не е съвсем вярно, защото са важни и фактори като тегло, възраст, пол, температура на околната среда, физическа активност, хронични заболявания и т.н.

Например за хора от 31 до 54 г. приемът на вода се препоръчва да бъде 30-35 мл/кг телесно тегло. Ако се вземе под внимание възрастта и пола, от 19 до 70+ г. за мъжете са необходими 3,7 л вода, а за жените – 2,7 л и т.н.

Може да потърсите по-подробна информация за начините на изчисление за необходимата вода, включително и на база на приетите през деня калории.

Всяко тяло има индивидуални нужди от вода и формулите за приема ѝ са различни. Важното е да не допускаме дехидратация и да се погрижим да консумираме винаги пречистена вода по начин, който е най-ефективен и доказано здравословен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *