Започна биеналето по скулптура - Телевизия Шумен

На Шуменско плато беше дадено началото на едноименното биенале по скулптура. Тази година то е под надслова „Оттука започва България“ и събира творци от няколко български града -Десислава Досева от София, Гълъбин Христов от Велико Търново, Дарин Ганчев от Мездра и шуменците Бехчет Данаджъ и Калоян Тодоров.
„Община Шумен провежда всяка година пленер по фотография. Тази година той ще бъде по време на биеналето. Фотографите ще запечатат творческия процес тук и работата на скулпторите. Тази година двете събития са под един надслов „Оттука започва България“, каза Даниела Вичева от Община Шумен.
Двете събития отдават почит и на отишлия си скоро от нас поет Антонин Горчев. В продължение на десет дни скулпторите ще работят заедно, ще общуват, а от творбите им ще бъде оформен нов арт кът в парк „Кьошковете“.
„Винаги съм си мечтала да направя кон, но така се е случвало в живота ми, че не е ставало. И сега, колкото и рисковано да е, ще го почна не постепенно, а направо на големия камък. Искам да направя коня на кан Аспарух, като символ на пристигането на прабългарите тук“, каза Десислава Досева от София, която тази година участва в биеналето.
„Предизвикателството за мен е темата „Оттука започва България“. Ние имаме една дълбока история, която не може да изрази само с едно нещо. За мен в това е предизвикателството: темата“, допълни скулпторът от Мездра Дарин Ганчев.
Първото биенале по скулптура се състоя през 2022 година, а дарените каменни изображения красят площада край шадравана на входа на „Кьошковете“.

Пристигна камъкът за скулптурното състезание в Шумен

Шумен ще бъде домакин на биенале по скулптура и пленер по фотография

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *