Помощи за ученици в начален етап и осмокласници - Телевизия Шумен

Започна приемът на заявления за еднократна помощ за учениците от 1 до 4 клас и осмокласниците. Парите ще се изплащат на два транша, а размерът им остава същият – 300 лева.
За втора поредна година ученици, записани от първи до четвърти клас, включително и тези в осми клас през учебната 2024/2025 година ще получат еднократна помощ.
„Това, което е като облекчение за родителите е, че няма доходен критерии. Единственото условие е детето да учи, да посещава и да е записано за съответния клас. Като това, съгласно Министерство на образованието за 1 и 8 клас, е задължително като документ да имат такова удостоверение, а за втори, трети и четвърти клас, те така или иначе автоматично минават следващия и съответно не е необходимо да предоставят“, каза директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Шумен Мартина Драгнева.
Помощта от 300 лева ще се изплаща на два пъти, едната част веднага след като влезе в сила заповедта за отпускане, а втората част ще бъде изплатена в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да ходи на училище.
„Помощите не се дават безвъзмездно, тоест децата трябва да посещават съответния клас. Възстановява се, това което им е изплатено съответно, при три условия – ако детето не започне в съответния клас, ако не започне през втория учебен срок или в рамките на учебната година допусне пет неизвинени отсъствия“, уточни Мартина Драгнева.
Заявления за отпускане на помощта се подават в дирекция „Социално подпомагане“, по пощата или с електронен подпис, а крайният срок за прием на заявления е 15 октомври.

Изплащат парите за ученици след 15 март

Ръст на учениците, получили помощи от държавата

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *