Пожари в горите - Телевизия Шумен
Пожари в горите

На 18 сигнала за пожари, в близост до горски територии, са се отзовали през първите два месеца на годината служители на стопанствата към Североизточното държавно предприятие (СИДП). Всички обаждания към телефон 112 са за областите Търговище и Шумен. За същия период на 2021 година са регистрирани 6 пожара на територията на предприятието, а за 2020 година са 24.
Ако лицата, които палят стърнища и сухи треви бъдат установени, то глобата за тях е 500 лева, а имуществената санкция е до 1000 лева, припомня Айсел Анурова от СИДП. Чл. 270 от Закона за горите предвижда двоен размер на санкциите за юридически лица. Ако деянието се определя като престъпление, то тогава наказанието за опожаряване на държавни горски територии се наказва с до 8 години лишаване от свобода, а запалванията в защитени територии – с до 10 години затвор.
Предстои от 1 до 10 март да бъдат приети противопожарните планове на 18-те стопанства в системата на предприятието, а от 23 до 25 март от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” ще организират обучения за всички служители на терен, които целогодишно участват в гасенето на пожари в областите Шумен, Търговище, Варна и Добрич.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *