Шумен в готовност да приеме украинци - Телевизия Шумен
Шумен в готовност да приеме украинци

Шумен е в готовност да приеме украинци. Това стана ясно по време на среща между общинското ръководство и консултативния съвет към Общинския съвет. Има възможност да се приемат около 20 бежанци от Украйна в Кризисния център, като ще им бъде осигурена и безплатна храна.
“Успях да проведа разговори със собствениците на хотел “Шумен”, също така и на “Мадара”. В хотел “Шумен” могат да осигурят около 100 места, имат и заведение, но тук стои въпросът, ще подготвят определена оферта и цена, но кой ще поеме разходите”, каза кметът на Община Шумен Любомир Христов.
Около 100 места ще бъдат осигурени и в хотел “Мадара”. По предложение на кмета Любомир Христов ще се иска съдействие от народните представители от област Шумен, за да може държавата да поеме разходите. Определена сума ще бъде гласувана и от бюджета на Общината.
“Дом “Детелина”, ако трябва да бъдат настанени деца, там имаме около 10-15 свободни места. Разговаряли сме и с директорките на детските градини, могат да бъдат поети деца в градини и ясли. Също така и в някои от учебните заведения на територията на града”, посочи още кметът.
Има възможност да бъдат настанени около 50-60 бежанци и в студентските общежития, но за да се случи това трябва да разреши Министерството на образованието.
“Тези хора, които влизат, които са ваксинирани или влизат с ПСР тест, естествено няма да има проблем да влязат, но тези, които не са и нямат тест, трябва да посочат мястото. Това също важи и за настаняването, че предварително трябва да посочат мястото, където ще бъдат настанени. 72 часа миниум трябва да са под карантина, след което да се направи тест и евентуално да бъдат освободени от карантината”, посочи заместник-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова.
Все още няма и указания от Министерството на здравеопазването по какъв начин ще им се оказва медицинска помощ. Подкрепа оказва и шуменската Симфониета, като предлага да взема на работа музиканти, които свирят класическа музика.
Координационен център ще събира информация от желаещите да помогнат. Към момента не са постъпвали конкретни искания към Общината за приемане на бежанци.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *