Празник на професиите в ПГМЕТТ „Христо Ботев“ - Телевизия Шумен
Празник на професиите в ПГМЕТТ „Христо Ботев“

Празник на професиите организира Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“. Целта е да запознае завършващите 7 клас от шуменските училища със специалностите и възможностите за реализация.
„Тъй като патронният празник беше в неделя педагогическата колегия реши че днес, на 3 юни, можем да направим празника на професиите, където да бъдат организирани освен представянето на професиите и различни развлекателни игри. На този празник сме поканили и гражданството на Шумен и ученици, които имат интерес“, каза инж. Машка Крумова, директор на ПГМЕТТ „Христо Ботев“.
В двора на гимназията посетителите можеха да се запознаят с приложението на седемте специалности, които се изучават в учебното заведение и да видят механизми и устройства, създадени от самите ученици.
„Тук имаме платки, приготвени от нас учениците. Ние сме ги започвали, избирали сме елементите. Всички платки работят с 8-волтови батерии и изпълняват различни функции. Ето тази тук имитира капки. Падаща капка. Имаме и други, с различни разновидности. Това е въртележка“, обясни ученикът Владимир Машев.
Посетителите бяха седмокласници от няколко шуменски училища.
„Най-интересни са ми автомобилите. Двигателите с вътрешно горене. Мисля да кандидатствам това“, каза ученикът Джан Исмаил.
През тази година професионалната гимназия, известна на по-възрастните поколения като механотехникум, навършва 75 години от основаването си. Събитието ще бъде отпразнувано през есента. Тогава прагът на учебното заведение ще престъпят 108 първокурсници в седем специалности, като най-новата от тях е мехатроника.

Откриха портрет на Христо Ботев

Шумен почете паметта на Христо Ботев

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *