Представиха проекта за нов закрит басейн в Шумен - Телевизия Шумен
закрит басейн проект

Официално бе представен идейният проект за нов закрит плувен басейн в Шумен. Идеята предвижда новият обект да бъде изграден до сегашния, открит градски басейн и да е достъпен от към бул. „Ришки проход“.
Новият, закрит общински плувен басейн ще бъде изграден на площ от 12 дка. и ще след изграждането си, реално ще оформи плувен комплекс със сегашния открит градски басейн. Екипът, който е изготвил идейния проект, е от Варна и поясни, че сградата ще има три нива.
„Големият спортен басейн, който е с размери 33,3 метра на 25 метра, съответно предвидени са 8 коридора за плуване, спортовете за които е съобразен габарита на размера са съответно са водна топка за мъже и жени и спортно плуване, от страни на него се намира и предвиденият детски размер, който неговите размери са 16 на 12,5 и осигурява възможност за начинаещи и малки деца, които съответно тепърва ще се развиват в този спорт“, каза арх. Стоян Петков – ръководител на проектантския екип.
Големият басейн ще е дълбок два метра. В залата с басейните е предвидена и трибуна за публика със 140 седящи места, ще има и съблекални, санитарни помещения, както и търговска част.
„Двата басейна са разделени, технологичното им оборудване всеки е с отделна пречиствателна станция, облицовката на басейните е предвидена с антибактериални плочки, специални, като по късите страни, където става обръщането за плуването, те са специално набраздени. От двете страни на големия басейн по дългите части има предвидени зони, от едната страна има подиум за съдии, от другата страна треньорите където може да обхождат“, разясни инж. Добриан Ситронов – проектант.
Проектантите са предвидили съблекални, санитарни помещения, както и търговска част. На второ ниво ще е административната част – кабинети за треньори, медицински такъв и кафе-бар със зала, общата площ на този етаж ще е 343 кв. метра.
„Със собствени средства ще ходим да разговаряме и в министерство на младежта и спорта да искаме и от там средства. Решихме сами със собствени средства да започнем да изграждаме басейна и се надяваме с анализите, които сме направили финансово, да изградим в следващата година, до средата на следващата година най-късно“, каза Любомир Христов – кмет на Община Шумен.
Треньори и деятели на плувните спортове препоръчаха да се предвиди и място за зала за загрявка и предварителна физическа подготовка.
„Това, което видяхме, ако бъде осъществено, наистина ще бъде една много добра придобивка за град Шумен, дългоочаквана и наистина с това Шумен ще стане един град с по-добър начин за живот и по-желан“, категоричен е Николай Стоянов – треньор по плуване.
Съоръжението и басейните ще се отопляват с термопомпена система, предвиден е и паркинг, а предстои Община Шумен да организира и проведе обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждането на новия басейн.

Водна аеробика в Шумен

Шумен с проекти за 27 млн. лв.

Финансират още 13 проекта със средства от фонд „Култура“

Уточниха старта на проекта за Хиподрума

Нов социален проект в община Хитрино

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *