Проблем с водата за напояване на земеделски площи - Телевизия Шумен
Проблем с водата за напояване на земеделски площи

Земеделски производители от Шуменско са изправени пред криза и провал на реколтата. Причината – изчерпаните количества вода за напояване до края на месеца. Ситуацията провокира спешна среща при областния управител на Шумен.
Десетки земеделски производители, основно в сектор овощарство, зеленчуко- и малинопроизводство се срещнаха с ръководството на „Напоителни системи“ и областния управител на Шумен в опит на търсене на решение на проблем с изчерпаната квота вода за напояване от яз. „Тича“
„Господата в предходната среща ни увериха, че ние няма да имаме нито режим тази година, нито ще имаме някакви проблеми. Ние вече сме направили своите инвестиции, които са свързани не само с финансови средства, а и с ипотеки, ние сме цяла икономика, която изхранва стотици хора“, каза Росен Йорданов – земеделски производител.
„Когато подписваме договорите, те са пред вас преди началото на поливния сезон, не може ли да се направят някакви разчети да се кажат примерно „Напоителни системи“ може да осигури вода примерно за толкова декара“, каза Йордан Йорданов – земеделски производител.
Оказва се, че договорите за напояване са над 100, което е повече от миналата година, а МОСВ е отпуснало 1,5 млн. кубика при заявени 2,853 млн., кубически метра вода.
„Пишете ми, че са се увеличили броя на тези, които са ваши абонати за поливане, нека да не се поемат ангажименти, които не може да се изпълнят, защото се създават предпоставки за криза“, каза проф. Добромир Добрев – областен управител на Шумен.
По време на срещната бе решено земеделците и напоителното дружество да осъществяват по-качествена комуникация помежду си. Същевременно стана и ясно, че в началото на месеца министерството вече е направило отказ за допълнителна вода за земеделците.
„Ние сме оптимизирали максимално водоподаването, намалили сме го на минимум и е разпределено по дни, за да стигне до края на месеца. Никой няма желание да спира и да остави земеделските производители без вода, но просто има една квота и едни количества, които са от МОСВ дадени и ние сме задължени да ги спазваме, просто след това подлежим на санкции и то големи“, каза Стоян Владимиров – управител на „Напоителни системи“ – Клон Шумен.
Към момента обемът в яз. „Тича“ е 54%, което е равно на 169,600 млн. кубика вода. Сега властите спешно отправят ново искане към МОСВ за допълнителна вода за земеделците или за преразпределение на квотите за юли, за да няма спиране на напояването в края на настоящия месец.

Язовир „Тича“ – пълен едва наполовина

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *