Продължава приемът на документи за ползване на лична помощ - Телевизия Шумен
Продължава приемът на документи за ползване на лична помощ

562 направления за лична помощ са издадени от началото на годината до този момент в Регионалната дирекция по социално подпомагане (РСДП) в Шумен. „Направленията се изготвят от Дирекция „Социално подпомагане“, специализираните отдели за индивидуална оценка на хората с увреждания, като за целта следва да се подаде заявление, съответно самооценка на лицето с увреждане“, каза Мартина Драгнева, директор на РДСП-Шумен.
Право на такава помощ имат и деца с над 90 процента намалена социална адаптация и такива с медицинска експертиза от 50 до 90 процента със задължително определена чужда помощ. „Съгласно законовата разпоредба, лице което е с над 50 процента намалена работоспособност, това е лице с увреждане и съответно, ако има определена такава от експертната комисия чужда помощ, то има право и на такава индивидуална оценка, която да определи до каква степен може то да се самообслужва – самостоятелно, или има нужда от подкрепа“, поясни Мартина Драгнева.
Услугата се предоставя от общините по настоящ адрес, като заявленията се подават заедно с направления, които се издават от социалните дирекции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *