Проф. Спартак Паскалевски представя новата си книга - Телевизия Шумен

На 21 март, от 17:30 ч. проф. Спартак Паскалевски ще представи в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ том единадесети от поредицата „Диалог и духовност“ – „Хоризонти на диалога“. Книгата проследява духовното развитие на проф. Паскалевски в символните значения на пътя, кръстопътията, криптата, музея, храма, лабораторията и ателието, които формират траекториите на търсене и експериментиране както в преподавателската му дейност и в създадената през 1999 г. Лаборатория за иконография и семиотика, така и в изследванията му и в актуалната му художествена продукция.

В „Хоризонти на диалога“ са включени рецензии на художествените изяви на проф. Паскалевски в периода 2014 – 2022 г. и негови авторови студии, очертаващи основните изследователски полета, в които авторът работи.

Проф. Паскалевски е художник и изкуствовед с научноизследователски интереси в областта на историята и теорията на изкуството, балканистиката и семиотиката. Работи графика, живопис, илюстрация, малка пластика и иконопис. Автор е на синергията – версия на пърформънса и инсталацията, формулирана като единодействие на живопис, музика и танц. Критиката определя творчеството му в естетиката на плурализма и експериментализма.

Седмицата на екран, Проф. Спартак Паскалевски за книгата му, посветена на Ел Греко

Представят книга и изложба-дарение на Спартак Паскалевски

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *