Протест в Разград - Телевизия Шумен

Протест в Разград. Причината – замърсяването на въздуха в града, за което обаче години наред няма посочен източник. Десетки жители се събраха с искане за по-чист въздух, след като системно в града, както и през последните дни се усеща неприятна, тежка и задушлива миризма.
Деница Иванова е на протеста заедно с детето си, за което иска здраво и чисто бъдеще.
“Всяка нощ едно парливо усещане, отвратителна воня, това не са миризми, не са аромати, това е воня. И аз се върнах в Разград, за да отглеждам двете си деца, а ние не можем да дишаме и се притеснявам от алергии и проблеми”, обобщи притесненията си Деница Иванова.
Две измервателни станции следят за показанията на качеството на атмосферния въздух – едната на екоинспекцията, според която всичко е в норми, и една на местната Община, която показва в пъти превишаване на нормите на сероводород във въздуха.
“В следобедните часове рязко тръгва нагоре стойността на сероводород и след това през нощта лека полека спада. През деня няма и след това през деня, вече на 16-ти, леко се увеличава. Има сигурно хиляди предположения от къде може да бъде, дали е от градската пречиствателна станция, дали е от някое от промишлените производства в града”, каза общинският съветник Калоян Монев.
Местната власт в Разград е сезирала и екоминистерството за проблема с въздуха в града.
“Притеснен съм, все пак ние всички живеем в този град и искаме да имаме възможно най-добро качество на живот, очаквам наистина държавните органи да положат малко повече старание, за да може да установим наистина от къде идва този източник на миризмите”, заяви заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев.
Докато проблемът не бъде окончателно решен, жителите на Разград заявяват готовност за по-сериозни протестни действия, а утре ще се състои среща между държавни и общински институции в търсене на решение на проблема с чистотата на въздуха.

Водата в Исперих – негодна за консумация

Мръсен въздух по празниците

Областният управител предлага Шумен да се включи в програма за по-чист въздух

Автоматична станция ще следи за качеството на въздуха във Велики Преслав

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *