Раздадоха 71 фиданки - Телевизия Шумен

71 фиданки са раздали към момента териториалните поделения към СИДП на различни общини и кметства, като част от инициативата на Министерство на земеделието „Зелени градове, зелени коридори“. Дръвчета от разсадниците на предприятието са предоставени на Търговище, Смядово, Янково, Риш, Шумен и Провадия.

Кампанията „Зелени градове, зелени коридори“ беше представена на заседание на Националния съвет по горите на 10.03.2023 г. Ще бъдат предоставени безвъзмездно подходящи фиданки от горско-дървесни видове, с които да се създадат нови зелени зони, зелени пояси, градски и крайградски паркове в земеделски, горски и урбанизирани територии, както и край територии на транспорта и водни обекти.

Големите градове емитират повече замърсители, затова те са във фокуса на тази инициатива, но също така и всяко от по-малките населени места, ще бъдат подпомогнати при реализация на проектите си.

За осъществяване на инициативата от страна на общините е необходимо да изготвят проекти за залесяване, с включени площи и необходим брой фиданки, като при необходимост СИДП ще предостави експертна помощ при проектирането и взимането на решения за залесяването, както и техническа помощ при самото залесяване и отглеждане. След изготвяне на проектите общините и горските стопанства трябва да сключат споразумение за сътрудничество.

При наличие на готови проекти и посадъчен материал в държавните горски разсадници, реализацията може да започне в кратки срокове, като първите заявени фиданки ще бъдат залесени още в Седмицата на гората.

Представят проект за залесяване

Акция по залесяване

Ученици от СУ Йоан Екзарх Български засадиха фиданки

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *