Ремонтират Астрономическия център - Телевизия Шумен

Вече е избран изпълнителят на предстоящия ремонт на Астрономическия център “Проф. Владимир Шкодров” на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Очаква се планираните сериозни дейности да започнат в началото на месец януари 2023 година.Ще бъдат напълно обновени старата кула отвътре и отвън, подстъпът към нея и оградата на площадката на покрива на Трети корпус.
“Така да стане по-лицеприятно, когато идват да наблюдават граждани и гости, да не се срамуваме”, каза проф. Драгомир Марчев, директор на Астрономическа обсерватория на Шуменски университет “Епископ Константин Преславски”.

В малкия купол на Астрономическият център ще бъде монтиран нов 40-сантиметров телескоп. “Тук ще бъде 40-сантиметров телескоп, също закупен нов по проект “Рацио”. Всички апаратури през последните две години са по този проект, който е попътната карта за научни изследвания на България, така че това е един от центровете – “Рацио””, обясни проф. Драгомир Марчев.
Официалната церемония по откриването на съоръжението се състоя на 19 юли 1999 година и оттогава не е извършван никакъв ремонт. Астрономическият център „Проф. Владимир Шкодров“ е една от двете в страната университетски астрономически обсерватории, които се използват за учебни цели.

Частично слънчево затъмнение

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *