Сградите в Шумен сеизмично устойчиви - Телевизия Шумен
Сградите в Шумен сеизмично устойчиви

Сградите в Шумен, построени според нормативната уредба, са стабилни и отговарят на сеизмичните изисквания за много силни земетресения. Това заяви за Телевизия Шумен заместник-кметът по строителство Боян Тодоров, който е и експерт по темата.
Сградите в град Шумен са сеизмично устойчиви, на база нормативните изисквания, които са съобразни с високи стандарти за качество. След силното земетресение в Стражица през 1986 година в България са въвеждат строги изисквания за сеизмична устойчивост, а един от първите професионалисти, които работят в тази посока в Шумен, е сегашният зам.-кмет по строителство инж. Боян Тодоров.
„Тогава се преработиха всички панелни сгради, които трябваше да бъдат построени в Шумен и те на практика отговарят по новите нормативни изисквания, които тогава се наложиха. След това е променян сеизмичният правилник, тоест обогатяван 2010-та година и сега последно, след приемането на европейските норми за сеизмичност. Българските норми и тогава са сравнителни добри. Слава Богу винаги сме имали добри строителни инженери“, каза инж. Боян Тодоров.
Изискването за сеизмична устойчивост на сградите в Шуменско се равнява на седма степен, т.е. много силни земетресения, по Скалата Медведен-Шпонхойер-Карник, която се базира на разрушенията по сградите след трус.
„Това е нормативно заложено в сеизмичната карта на България“, разказа инж. Боян Тодоров.
Рисковете за устойчивостта на сградите могат да настъпят в следствие на незаконно строителство, пренебрегващо законовите норми или нерегламентираните конструктивни промени във вече построена сграда.
„Рискове са скрити и са за сметка не само за този, който е извършил тези промени, а и за живущите, които са край него, той също създава такива проблеми. Но аз мисля, че като масовост ги няма тези проблеми в общината“, допълни инж. Боян Тодоров.
Област Шумен не попада в рисковите сеизмични зони на България.

БЧК с кампания за пострадалите от земетресението в Турция

Разград помага на пострадалите от опустошителното земетресение

Община Хитрино дарява 40 000 за пострадалите в Турция

БЧК: Финансовите дарения са приоритет

Шуменци усетиха земетресение

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *