Превенция на зависимости сред децата - Телевизия Шумен

Как да предпазим децата от зависимости. По тази тема дискутираха на разширена среща институции и неправителствени организации, работещи с подрастващите. Те размениха и добри практики в подхода си към учениците.
Възрастта на децата за първи експерименти с дрога пада до около и под 13 години, сочат последните проучвания. Според експерти правилният подход към учениците може да предотврати зависимости.
„Думичката „това е вредно“ не работи. По-скоро работи превенцията на ниво емпатия, разбиране. Влизайки в училище, с различни теми, свързани със зависимости и поднесени по интерактивен начин, смятам че учениците сами могат да извадят изводите сами за себе си“, каза Снежана Петкова – Общински съвет по наркотични вещества.
В превенцията трябва да участват родителите, учителите, специалистите и самите деца. И работата да започне отрано.
„Тъй като при тях е най-лесно да се изгради един по-здравословен модел на живот, който да бъде свободен от зависимости, от всякакви злоупотреби с опасни вещества“, разясни Марияна Добрева – РЗИ-Шумен.
В ромските общности е по-трудно да се стигне до децата и техните родители. Там е ролята на здравните медиатори.
„Печеля им доверието, ставам като техен приятел, като част от тяхната среда и по този начин те вече се отпускат да споделят и оттам вече намираме проблемите и заедно търсим решението. Имам и случаи, с които сме стигали до малко по-дълго развитие на нещата. Стигало се е до намеса на служители от МВР, но, слава богу, всичко е било с щастлив край“, разказа Ирина Илиева – здравен медиатор.
Доколко институциите успяват да достигнат до децата трябва да стане ясно след приключване на националните програми, по които се работи.

Строги закони за пияни и дрогирани на пътя

Кампания срещу дрогата

Синтетичната дрога – бич в съвремието

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *