Шумен е домакин на историческа конференция - Телевизия Шумен

Шумен е домакин на Националната конференция по история, археология и културен туризъм „Пътуване към България“. Това е деветото издание на научния форум, а темата тази година е „Историческата реконструкция – традиции и иновации“.
Деветата национална конференция „Пътуване към България“ бе открита в лекторската зала на Регионалния исторически музей със слово на нейния инициатор – академик Дамян Дамянов. Гости на събитието бяха кметът на община Шумен професор Христо Христов, който поздрави участниците, и ректорът на Шуменския университет професор Наталия Витанова.
„Историята рисува картината на световната и националната ни еволюция. Димитър Талев отбелязва, че историята на един народ е неговата памет, но тя е памет за цялото човечество, при това поучителна за този, който може да схване поуката. Заслугата на историците е извеждането на тази памет и поука“, каза в словото си акад. Дамян Дамянов.
Научният форум води началото си от 2008 година и във всяко издание се разглежда различна тема, свързана с българската история и популяризирането на културното наследство. Тази година надсловът е: „Историческата реконструкция – традиции и иновации“.
„Мотото на конференцията е „Историческите реконструкции – традиции и иновации“. Това мото илюстрира и основната цел на конференцията: да срещне науката, в лицето на историците и потребителите на туристически продукти и дестинации. Различното е, че има нови участници, млади колеги, а общото с досегашните са традиционните участници“, заяви доц. Тодор Тодоров, декан на Факултета по хуманитарни науки в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и председател на Програмния комитет на Националната конференция „Пътуване към България“.
Участниците тази година са 65 – учени, университетски преподаватели и музейни специалисти. На конференцията беше представено новото допълнено издание на книгата „Забравеното Средновековие“ на известния историк професор Пламен Павлов.
„Да се каже точно в Шумен, и то при откриването на една толкова мащабна научна конференция, че Средновековието е забравено е една добронамерена провокация. В Шумен, където са старите столици Плиска и Преслав, Средновековието не е забравено“, подчерта изтъкнатият историк проф. Пламен Павлов.
Конференцията ще продължи до сряда, 5 юни, като в програмата са предвидени и дискусионни панели.

Научна конференция събра над 90 учени

Седмицата в 150 минути, Осма национална конференция по история, археология и културен туризъм

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *