Шумен почете паметта на Христо Ботев - Телевизия Шумен

Шумен почете паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. На официална церемония, кметът на града проф. Христо Христов, общински съветници, представители на Военния факултет и на Шуменския университет поднесоха венци и цветя пред Паметника за загиналите във войните шуменци. Преди церемонията официалните лица и много граждани запазиха минута мълчание по време на воя на сирените, които се чуха по традиция точно в 12:00 ч. на 2 юни.

Ученици от ОДК „Анастас Стоянов“ рецитираха стихове за Ботев, а Виктор Тодоров от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ рецитира „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев. Директорът на училището инж. Машка Крумова отбеляза в словото си приноса на поета-революционер в борбата за българска независимост.

„Христо Ботев понася в душата си всички мъки, страдания и надежди на поробена България. С подвиг и песен той обезсмъртява и своя път, и пътя на народа български. Втори юни е, един народ затихна в минути мълчание и слуша сърцето си, за да открие в него гласове и образи на хилядите синове на този народ, които в години на изпитание, водени от Ботевата любов и жертвоготовност, се борят за свободата на своето Отечество. Стремежът за свободата няма граници във времето. Това значи да носим Ботев в сърцето си“, заяви инж. Крумова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *