С изложба завърши пленерът по живопис „Земя на славни предци“ в Нови пазар - Телевизия Шумен

С изложба на участниците завърши пленерът по живопис „Земя на славни предци“ в Нови пазар. Събитието се провежда за трета поредна година, а в него участваха 14 художници от цялата страна.
Изложба в галерия „Петър Персенгиев“ в Нови пазар закри тазгодишния пленер по живопис „Земя на славни предци“. Той се състоя от 27 до 31 май и събра 14 майстори на четката от различни градове. Участниците бяха поздравени от кмета на общината Георги Георгиев, който е патрон на събитието вече трета година.
„Една част от художниците са нови и чрез своите картини те изразяват своя прочит към обстановката, в която са били. Тази година картините, които са изложени в галерията, са сякаш, казвам го като любител, на едно по-високо ниво“, каза на откриването на изложбата кметът на Нови пазар Георги Георгиев.
Тази година пленерът е бил в село Кюлевча.
„Тази година имаме четирима нови художници. Всяка година се стремим да има по-голямо разнообразие от техники, стилове, участници. Картините остават за фонда на градската галерия и по този начин го обогатяваме“, посочи Йордан Йорданов, куратор на пленера.
„За творците пленерите са обмяна на опит. Хората извън изкуството нямат представа, че творческия процес е една малка част от работата ни. Тук ние говорим за техниките си, за вижданията си и това обогатява всички нас като професионалисти“, сподели за творческото събитие художникът Росен Кавръков.
Платната от изложбата ще останат дарение за Художествената галерия. За следващата година идеята на организаторите е пленерът по живопис да бъде с международно участие.

Изложба за Българското средновековие в Нови пазар

Национален пленер по живопис „Земя на славни предци“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *