Шумен празнува! - Телевизия Шумен
11 май ден на шумен

На 11 май – денят, в който Българската православна църква почита Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, отдаваме почит на традициите, на богатото културно-историческо наследство и на приноса на плеядата будни и дейни личности, допринесли през годините за просперитета на нашия град.

Архивни документи свидетелстват, че през далечната 1813 година, в навечерието на 11 май, в Шумен е проведено първото общоградско честване на светите братя Кирил и Методий. Пазеното в музея на Ватикана писмо на арменския историк и етнограф Минас Пъжъшкян е най-ранното документално засвидетелствано празнуване на солунските братя през епохата на Възраждането. С решение на Общинския съвет от 2000 година 11 май е обявен за празник на Шумен.

Тържествените чествания на Деня на Шумен ще бъдат предавани пряко в телевизионния ефир и онлайн на страницата на Телевизия Шумен в социалните мрежи. Започваме в 10:15 часа с пряко излъчване на началото на тържествата – молебен за здраве, след края на който камерите на Телевизия Шумен ще излъчат на живо церемонията по издигане на знамената на Република България на Европейския съюз и на град Шумен пред сградата на Общината. В 11:00 часа започва тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени „Наградите на Шумен“ за изкуство и култура.

В 16:30 часа ще се потопим в красотата на мажоретния танц. Предаваме на живо дефилето и началото на Националния фестивал „Мадарски конник“. От 18:00 часа пред сградата на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ е официалното откриване на Международния фестивал „Друмеви театрални празници“. Обобщена картина от тържествата за Деня на Шумен – 11 май ще излъчим в извънредната емисия новини на Телевизия Шумен от 18:30 часа.
От 19:30 часа на откритата сцена пред сградата на Община Шумен концерт на Любо Киров и заря ще поставят финал на празничния ден.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *