Шумен става сцена на таланти - Телевизия Шумен
децата на българия пеят танцуват рисуват

Близо 1000 участници от цялата страна се събират в Шумен за IX-то издание на Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“. Мащабният форум дава сцена за изява на стотици талантливи деца и младежи в различни сфери на изкуството. Конкурсът ще се проведе на 1 и 2 юни. Организатори са Община Шумен, Средно училище „Сава Доброплодни“ и Училищното настоятелство.
Шумен ще събере този уикенд таланти от цялата страна, които ще се надпреварват в конкурса „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“. На няколко сцени в града ще показват уменията си от 5 до 19-годишни.
„Искаме да съберем възможно повече деца от различни краища на България и в същото време, наистина, да открием таланти в най-ранна детска възраст“, каза Албена Иванова-Неделчева – директор на СУ „Сава Доброплодни“.
Традиционно, конкурсът дава възможност за участие в разделите музика – класическа, популярна и народна, визуални изкуства и надиграване. Музейният комплекс „Панчо Владигеров“ отваря за 40-те участници в направление „Класическа музика“.
„Откриваме Популярната музика в 11:00 в Актовата зала на Езикова гимназия на 1-ви. Вторият конкурсен ден е на 2-ри от 10:30 сутринта със следващите възрастови групи“, каза Емилия Божилова – ст. учител в СУ „Сава Доброплодни“.
Фолклорната надпревара ще се проведе на открита сцена в училището по изкуствата. Записани са общо 123 деца, сред които и много малчугани.
„Което за мен лично е много добър знак, за това, че у най-малките се запалва желание за музициране в ранна детска възраст и личностна изява на сцената“, каза Дарина Бошнакова – ст. учител в СУ „Сава Доброплодни“.
Над 120 деца ще се надиграват и ще представят богатството на фолклорните танци в залата на Младежкия дом. Официалното откриване на конкурса и награждаването на лауреатите в направлението за рисунка е на 1 юни от 10:30 часа в двора на „Сава Доброплодни“. В раздела за изкуство участват 650 творби на тема „Музика в багри“. Във всички раздели се присъждат Награда на кмета на община Шумен, първа, втора, трета, поощрителни награди и специални награди в различните категории.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *