Синоптиците прогнозират до 39 градуса през юли - Телевизия Шумен

Лятото вече е в разгара си. Температурите чувствително се повишиха, но все още има и валежи. Температури между 12 и 39 градуса през юли, прогнозират метеоролозите. През следващите дни ще е все по-горещо, но в петък се очаква захлаждане и дъжд.
“До вечерта почти навсякъде ще завали. В съботния ден валежите също ще продължат поради нахлуване на студен атмосферен фронт, но още в неделя валежите ще спират и следващата седмица ще започне със слънчево и още по-топло време”, каза Соня Койчева, ръководител на Хидрометеорологичната обсерватория в Шумен.
Първата половина на месеца времето ще е нестабилно, с повече валежи, на места интензивни и проливни, възможни са гръмотевични бури, не са изключени и градушки. Само снощи, за три часа в Шумен са паднали 37 литра дъжд на квадратен метър, което е точно наполовина месечната норма.
“Това е опасно метеорологично явление, но засега нямаме информация за някакви нанесени щети и всъщност този дъжд беше основно в района на Шумен. В северната част на областта нямаме отчетени валежи, само в южната. В района на Смядово, на Риш, около 2-3 литра, незначителни количества. Но това е типичен, летен валеж с локален характер”, обясни Соня Койчева.
През втората половина на юли ще има по-дълги периоди на сухо и горещо време. Откакто се води статистика, най-високата измерена температура през месеца в Шумен, е 41,6 градуса през 2007 година. Най-ниската е била 1 градус и 3 десети през 1949 година.

Летни жеги

От 10 до 35 градуса през юни

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *